diumenge, 20 de desembre del 2009

Ciutadania

L'acte institucional de commemoració del Dia del Migrant va comptar amb una breu, però suggerent conferència sobre la ciutadania impartida pel professor de Ciències Socials Àngel Castiñeira. Una reflexió sobre la conquesta dels diferents drets, primer civils, després polítics i posteriorment socials, abocava al moment actual en què estan en joc els drets multiculturals, amb el repte de construir la ciutadania a partir del respecte per la diferència cultural.

Però el que em va interessar més de la conferència va ser una referència al concepte de democràcia participativa a partir de la premisa de què no és el mateix ser ciutadà que ser bon ciutadà. Una ciutat és també la suma dels seu ciutadans i ciutadanes i, en aquest sentit, cal que les entitats i les persones siguin actives i participin en la presa de decisions. Si no hi ha participació hi ha una ciutadania de baixa categoria.

I em sembla que quan deia participació no volia dir exactament existència de molts consells sectorials i altres òrgans similars en què es tracta la gent com a espectadors de powerpoints de l'obra de govern, sinó a espais de reflexió i participació activa, a espais d'aprenentatge i de creixement ciutadà, a espais on hi càpiga la crítica i on es puguin prendre decisions.

3 comentaris:

  1. Powerpoints a pàgina/segon...? Em sona!

    ResponElimina
  2. No sóc membre de cap consell, però vull pensar que no a tot arreu són com a Sabadell i que poden ser una bona eina de participació (tot que coincideixo amb tu que la veritable participació activa ha de néixer de la societat, no de l'administració)

    ResponElimina
  3. Jo també vull pensar que no a tot arreu són com a Sabadell i fins i tot vull pensar que a Sabadell algun dia deixaran de ser així...

    ResponElimina