divendres, 22 de gener del 2010

Desmemòria del tèxtil

Sabadell, la ciutat, va créixer al voltant de la indústria tèxtil. Va ser una de les ciutats industrials més importants del país i va generar tot un seguit d'activitats complementàries, com ara la metal·lúrgia i altres indústries auxiliars.

Sabadell, la ciutat, va atreure milers de persones d'altres indrets que van venir a viure i a treballar, que van conformar la societat actual. El creixement demogràfic, la immigració, el creixement urbanístic, la construcció de cases angleses, de polígons d'habitatges, de vapors..., el sorgiment d'una cultura obrera i d'institucions empresarials, es poden explicar entenent  què va ser la ciutat fàbrica, què va ser la indústria tèxtil llanera.

Mentre altres ciutats han anat recuperant aquest passat i n'han fet bandera, Sabadell ha anat perdent una darrera de l'altra totes les oportunitats per fer justícia a la indústria tèxtil, a les cosidores, teixidores, metxeres... als teixidors, teòrics tèxtils, tintorers... Sabadell ha anat deixant passar tots els trens malgrat tenir aprovat pel ple municipal (l'any 1998!) un projecte de Museu de la Indústria Tèxtil Llanera.

Les darreres notícies sobre el tema són surrealistes. L'alcalde dóna suport al Gremi de Fabricants per fer el museu, li passa la pilota. L'alcalde ignora completament el compromís del ple i les demandes ciutadanes. I tristament, el Pissit, el vapor que estava destinat a ser seu principal d'aquest museu, acabarà sent un teatre.

1 comentari:

  1. Quan una ciutat està a mans d'impostors no és tan sols memòria el què falla. Manca l'estima per la ciutat i pel passat de tanta i tanta gent que va dedicar tota la vida al treball i l'esforç per viure, per fer crèixer una empresa i per construir una ciutat.
    No tenen diginitat ni interès per la cultura ni per la història.
    Que no manquin els ànims per lliutar contra aquesta misèria intel·lectual i política que desgoberna la ciutat.

    ResponElimina